SE UCH SE VCH

onsdag 15 december 2010

Kolbulle

Ni som fundera vad kolbulle är, här kommer svaret =) 

Är som en pannkaka med fläsktärningar men "gjord" på vatten istället för mjölk å gräddas i en stekpanna gärna över öppen eld. Serveras med lingonsylt till. Riktigt gott när man varit ute en dag =)



Kolbulle  Kopierat från kolbulle.nu

Kolbulle är en rätt som idag har blivit klassisk och ofta serveras vid friluftsarrangemang. Kolbullen innehåller mycket fett vilket gör att den smakar gott när man har varit fysiskt aktiv, och man står sig länge på den.
Stekt kolbullefläsk och lingon På den tiden kolning fortfarande var ett fysiskt krävande arbete med långvarig vistelse under primitiva förhållanden långt från hemmet var det viktigt att kunna laga energirik mat på ingredienser som inte blir dåliga. Mjöl, salt och torrsaltat (amerikanskt) fläsk är allt som behövs. Det amerikanska fläsket kan vara svårt att få tag på så det är bäst att försöka beställa i förväg i din livsmedels- eller charkbutik. Kolbulle lagat på "vanligt" fläsk får tyvärr inte riktigt samma smak.

Recept på kolbulle

Hur gör man då en riktigt god kolbulle? Jo, man tar:

  • 100 gram rökt och tärnat fläsk, helst torrsaltat (amerikanskt)
  • 4 deciliter vatten
  • Ungefär 4 deciliter vetemjöl
  • En halv matsked salt
Blanda vatten, mjöl och salt till en smet som är något tjockare och segare än pannkakssmet. (Smeten går bra att förbereda hemma och förvara något dygn i flaska.) Bryn lite av fläsket i stekpanna över öppen eld. Häll därefter smet i pannan på det stekta fläsket. Kolbullen skall bli ungefär dubbelt så tjock som en pannkaka. Stek båda sidorna. Många tycker om att äta kolbullen med lingonsylt. Om det är höst kan man gärna bryna lite nyplockad svamp tillsammans med fläsket.

7 kommentarer:

  1. Skall stekas i ister om man ska vara riktigt petig :)

    SvaraRadera
  2. Kristina Cronwall15 december, 2010

    Vi provade den här rätten när vi var på utställningen i Sundsvall, det var ju jättegott. Men smakar det lika gott i stekpanna inomhus???

    SvaraRadera
  3. Tack för det Nu vet jag vad kolbulle är :D

    SvaraRadera
  4. Med svamp det måste jag testa, det låter gott. Jag tycker man ska steka den ute annars blir det "bara" fläskpannkaka ;)

    SvaraRadera
  5. Mmm de e sååå gott me kolbulle!! Måste göra det i öppna spisen idag! :) Hihi :)

    SvaraRadera
  6. Vad kul men det var ingen bränd bulle

    SvaraRadera
  7. mmm..det är jättegott !
    och populärt i trakterna där jag växte upp ( kil i värmland)

    SvaraRadera