Är som en pannkaka med fläsktärningar men "gjord" på vatten istället för mjölk å gräddas i en stekpanna gärna över öppen eld. Serveras med lingonsylt till. Riktigt gott när man varit ute en dag =)
Kolbulle Kopierat från kolbulle.nu
Kolbulle är en rätt som idag har blivit klassisk och ofta serveras vid friluftsarrangemang. Kolbullen innehåller mycket fett vilket gör att den smakar gott när man har varit fysiskt aktiv, och man står sig länge på den.På den tiden kolning fortfarande var ett fysiskt krävande arbete med långvarig vistelse under primitiva förhållanden långt från hemmet var det viktigt att kunna laga energirik mat på ingredienser som inte blir dåliga. Mjöl, salt och torrsaltat (amerikanskt) fläsk är allt som behövs. Det amerikanska fläsket kan vara svårt att få tag på så det är bäst att försöka beställa i förväg i din livsmedels- eller charkbutik. Kolbulle lagat på "vanligt" fläsk får tyvärr inte riktigt samma smak.
Recept på kolbulle
Hur gör man då en riktigt god kolbulle? Jo, man tar:- 100 gram rökt och tärnat fläsk, helst torrsaltat (amerikanskt)
- 4 deciliter vatten
- Ungefär 4 deciliter vetemjöl
- En halv matsked salt
Skall stekas i ister om man ska vara riktigt petig :)
SvaraRaderaVi provade den här rätten när vi var på utställningen i Sundsvall, det var ju jättegott. Men smakar det lika gott i stekpanna inomhus???
SvaraRaderaTack för det Nu vet jag vad kolbulle är :D
SvaraRaderaMed svamp det måste jag testa, det låter gott. Jag tycker man ska steka den ute annars blir det "bara" fläskpannkaka ;)
SvaraRaderaMmm de e sååå gott me kolbulle!! Måste göra det i öppna spisen idag! :) Hihi :)
SvaraRaderaVad kul men det var ingen bränd bulle
SvaraRaderammm..det är jättegott !
SvaraRaderaoch populärt i trakterna där jag växte upp ( kil i värmland)